ŽIVÝ WEBINÁŘ v úterý 14.1.2025 od 19 hod. - PŘIHLÁSIT SE  >>

Krůtí burger s rukolovým salátem

Grilovací sezóna je tu a vy se mě často ptáte, co si já nejradši dávám a co má ráda moje rodina☺. Já mám ráda spoustu dobrot, ale hamburgrem u nás nikoho neurazím. Navíc se dá upravit v několika verzích, podle toho, kdo jede v kterém stravovacím režimu.

Takže zde můj oblíbenec

Krůtí burger s rukolovým salátkem

Můj neoblíbenější hamburger i celé mé rodiny ☺

Recept průběžně upravuji, dochucuji, vylepšuji a hlavně obměňuji dle chuti a sezonnosti bylinek

Základem je krůtí maso, které vždy kupuji čerstvé v ověřené masně – čerstvost a kvalita surovin je základem úspěchu zdravého životního stylu. Maso si pak umelu sama doma, abych měla jistotu, čím budu své děti i nás dospěláky krmit. Krůtí maso je dietní, netučné, dobře stravitelné a obsahuje plnohodnotné a cenné bílkoviny pro lidský organismus.

  • Pokud burger podáváme pouze se salátem, tedy zeleninou, je to ideální oběd či večeře i pro ty, kteří zastávají teorii omezování sacharidů – dnes tak vyzdvyhovaná Low carb dieta☺.
  • Pokud se nebráníme lepku ani obilninám, či čekáme návštěvu, která očekává opravdový gastronomický zážitek a nehlídá si linii, můžeme samozřejmě podávat klasicky v opečené housce☺.

Pro 6 osob budeme potřebovat:

Na burger:

  • 750g mletého krůtího masa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 100g  lžíce pokrájené šalotky/ jarní cibulky
  • 1 lžička mořské soli
  • Trocha čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce nasekané bazalky
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy 
  • 6 čerstvých sezamových housek ( nejlépe z ověřené pekárny – opět dávám přednost kvalitnímu pečivu z ověřeného zdroje před Burgerovými houskami v igelitovém pytlíku s trvanlivostí 1 měsíc☹. Ty nejlepší si dělám sama v Thermomixu, ale o těch jindy☺

Na salát:

  • Čerstvá rukola
  • Medová hrubozrnná hořčice nebo dijonská hořčice a med zvlášť a umícháme dohromady v dressing
  • 2 lžíce Olivového oleje
  • Sůl, pepř
  • Citron na zakápnutí

Postup: 

V dostatečně velké míse  opatrně smícháme maso s ostatními ingrediencemi, důkladně promísíme a necháme chvilku odležet. Pak vytvarujeme 6 hamburgerů, které ještě potřeme olivovým olejem a uložíme ještě na chvíli do ledničky. Rozkrojíme hamburgery, které též potřeme olejem z obou stran. 

Mezi tím si připravíme salátek – z medu, hořčice a oleje připravíme lehký dresing, který dochutíme solí a pepřem, popřípadě ještě zakápneme citronem nebo limetkou. Připraveným dresingem polejeme opranou ruku a lehce prohodíme. Necháme též chvilku odležet.

Pak už jen lehce opečeme hamburgerové housky do zlata. Ty můžeme podle chuti ještě po opečení potřít dijonskou hořčicí. Upečeme nebo ugrilujeme hamburgery a doplníme připraveným salátkem. 

Rychlé, chutné, zdravé, lehké a výživné!!! Dobrou chuť☺

I
lustrační foto:

Hamburger
Dagmar Kubecová
Jsem koučka a mentorka zdravého životního stylu a specialistka na celostní výživové poradenství, nadšená terapeutka těla a duše.

S vášní pro celostní pohled na výživu, péči o tělo a duši a módní metodou Octo Codes jako nástrojem k posílení vašeho sebevědomí, nabízím komplexní přístup, který propojuje fyzickou, mentální a emocionální rovinu vašeho bytí. Ve své dlouholeté praxi jsem se totiž přesvědčila, že všechno souvisí se vším.

Online programy

Transformujte svůj život

21-denní stravovací a detoxikační online kurz 

Tříměsíční seberozvojový a stravovací online kurz

Neobyčejný DETOX vašeho šatníku i života